ORTALAMA KİŞİ SAYISI
4
YETİŞKİN
HAZIRLAMA + PİŞİRME SÜRESİ
35
DAKİKA
YAKLAŞIK
KALORİ
450
KCAL
MALZEMELER
- 200gr Margarin
- 2 Çorba Kaşığı Yoğurt
- 2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
- 350gr Un
- 1 Adet Yumurta
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
- 1 Su Bardağı Ceviz
- 1/4 Limon Suyu
- 625ml Su
- 625gr Toz Şeker
YAPILIŞI
KALBURABASTI TARİFİ:
Kalburabastı tarifi başlangıcında, ilk olarak şerbet hazırlanmalıdır. Tatlımızın püf noktası olan tatlımız fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbetin dökülmesi kuralına göre, şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakmak daha mantıklıdır. Şerbetimizi yapmaya başlarken ilk olarak, yaklaşık 2,5 su bardağına denk gelen suyumuzu tencereye alıyoruz. Yine yaklaşık 2,5 su bardağına denk gelen şekerimizi ekledikten sonra kaynamaya bırakıyoruz. 15 dakika kadar bir süre sonunda, limon suyunu ekleyerek bir taşım daha kaynatıyoruz ve artık ocaktan alıp soğumaya bırakabiliriz. Böylece kısa sürede şerbetimizi hazırlamış olduk.
Şimdi hamur yoğurma kısmına geçebiliriz. Oda sıcaklığındaki margarini, 2,5-3 su bardağına denk gelen unumuz ile birlikte yoğurarak işe başlayabiliriz. İyice unu margarine yedirdikten sonra sırasıyla yoğurdu, sıvı yağı ve yumurtayı eklemeliyiz. Son olarak Kabartma Tozu ve arzuya göre 1 paket Vanilya’yı ekleyebiliriz. Tüm malzemeleri hamurumuza eklediğimize göre, güzelce yoğurmamız gerekiyor bu aşamada.Bu tatlı tarifi için en önemli aşama bitti. Hamurumuz hazır ve artık şekil verme işlemine geçebiliriz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça alarak, avuç içine bastırdıktan sonra orta yerine ceviz koyuyoruz. Kenarlarını kapattıktan sonra üst tarafını rendenin kalın kısmına bastırarak kolayca şekil veriyoruz. Tüm hamurumuzu böylece şekillendirdikten sonra son aşamaya geçiyoruz.
Tepsiye yerleştirdiğimiz hamurları, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz. Üzerleri nar gibi kızarmalı. Fırından çıkardıktan sonra Kalburabastı tarifi için son adıma gelmiş bulunuyoruz. Tatlımızı şerbet ile buluşturabiliriz artık. Tekrar etmek gerekirse, tatlımızın püf noktası, fırından çıkarınca üzerine soğuk şerbet dökülmesidir. İyice şerbetini çekince de servis için hazır demektir. Afiyet olsun!
No comments:
Post a Comment