ORTALAMA KİŞİ SAYISI
8
YETİŞKİN
HAZIRLAMA + PİŞİRME SÜRESİ
60
DAKİKA
YAKLAŞIK
KALORİ
150
KCAL
MALZEMELER
- 5 Adet Yumurta
- 1 Tutam Tuz
- 230gr Toz Şeker
- 165gr Un
- 2 Çorba Kaşığı Kaynar Su
- 1 Paket Kabartma Tozu
YAPILIŞI
PANDİSPANYA TARİFİ:
Pasta Keki olarak bildiğimiz kakaolu pandispanya keki tarifi yapımı oldukça kolay. Ancak bazı püf noktaları var tabi. Tarifimize yumurtaları kırarak başlıyoruz. Sarılarını bir kaba, beyazlarını başka bir kaba olacak şekilde kırıyoruz yumurtalarımızı. Kullandığımız kapların ıslak olmaması önemlidir çünkü bir tutam tuz atarak beyazlarını köpük olana kadar çırpmamız gerekiyor. Bu köpürme işlemini kolaylaştırmış oluruz. Daha sonra yumurta sarılarına toz şekerimizi ekliyoruz. 230gr toz şeker, yaklaşık olarak bir su bardağının bir parmak altındadır. Ardından kaynar suyu da ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Kaynar su şekerin erimesini sağlarken yumurtanın da pişmesine sebep olabilir. Suyu eklerken hızlıca karıştırırsanız bunun önüne geçmiş olursunuz.
İkinci adım hazırladığımız karışımların un ile birleştirilmesidir. Yine su bardağı ile ölçecek olursak, unumuz yaklaşık olarak 1+1/3 bardak kadardır. Unumuzu ve kabartma tozumuzu ayrı bir kaba eledikten sonra, hazırladığımız yumurtalı karışımları ekleyebiliriz. Çırpıcı ile 1-2 dakika çırparak, tüm malzemenin iyice karıştığından emin olalım. Hazır olan karışımımızı tepsimize almadan önce hafif yağlayarak biraz da un serpmeliyiz ki, kalıptan çıkarırken zorlanmayalım. Karışımı tepsiye döktükten sonra 3-4 kez tepsiyi zemine vurarak karışımın içinde oluşan baloncuklardan kurtulabiliriz. Böylece yüzeyi daha pürüzsüz ve düz olacaktır.
pasta tarifimiz için fırınlama aşaması kaldı sadece. Diğer kek tariflerinden farklı olarak, önceden ısıtılmış değil, soğuk fırına atıyoruz pandispanya karışımını. Kabarmaya başlayana kadar 200 derecede, sonra ise 150 derece ısıda üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz. Yaklaşık olarak 45 dakika sürecektir pişirme işlemi. Piştiğinden emin olmak için kürdan batırma yöntemini kullanabilirsiniz. Yani kürdanı keke batırıp çıkardıktan sonra kuru olup olmadığına bakarak içinin pişip pişmediğini anlarsınız. Pandispanya tarifi nin son anda sizin için bir hayal kırıklığı olmasını istemiyorsanız, sıcakken kalıptan çıkararak üzerini temiz bir bez ile örterek soğutun. Aksi takdirde sıcak iken dilimlemeye kalkarsanız, dağılarak ufalanan kekinize yazık olur. Tüm bu ipuçları ile nefis bir pandispanya tarifi ni tamamlamış oldunuz. Afiyet olsun!
No comments:
Post a Comment