ORTALAMA KİŞİ SAYISI
8
YETİŞKİN
HAZIRLAMA + PİŞİRME SÜRESİ
120
DAKİKA
YAKLAŞIK
KALORİ
170
KCAL
MALZEMELER
- 250ml Süt
- 125ml Sıvı Yağ
- 250ml Su
- 1 Çorba Kaşığı Toz Şeker
- 1 Tatlı Kaşığı Tuz
- 1 Paket Yaş Maya
- Alabildiği Kadar Un (Yaklaşık 600gr)
ŞERBET MALZEMELERİ:
- 1 Yumurta Sarısı
- Çörek Otu
YAPILIŞI
SÜTLÜ AÇMA TARİFİ :
Açma sevmeyen yoktur. Kahvaltılara, misafirlere ya da iç malzemesi de kullanılarak çocuklara hazırlanır. Açma tarifi biraz göz korkutsa da bir iki denemeden sonra bu işin ustası olacağınıza eminiz. Şimdi geçelim lezzetli açmalarımızın yapımına. Başlarken, ilk olarak yaklaşık 4,5 su bardağına denk gelen unumuzu eleyerek bir yoğurma kabına alıyoruz. 1 su bardağı kadar olan sütümüzü, yaklaşık yarım su bardağına denk gelen sıvı yağımız ile birlikte ekliyoruz. Ardından maya, şeker ve tuzu da ekledikten sonra yoğurma işlemine geçebiliriz. Yoğururken aynı zamanda, 1 su bardağı kadar olan suyumuzu da yavaş yavaş ekleyebiliriz. Yavaş yavaş ekliyoruz ki, hem malzemelerimiz güzelce karışsın, hem de hamurumuzun kıvamı istediğimiz gibi olsun. İstediğimiz kıvam, meşhur kulak memesi yumuşaklığıdır. Bu kıvamı aldığında hamurumuzu dinlenmeye bırakmamız gerekiyor. Üzerine temiz bir bez örterek 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz hamurumuzu.
1 saat sonunda hamurumuz hazır olacaktır. Hamurun boyutundaki atıştan hazır olduğunu anlayacaksınız. Böylece sıra şekillendirme işlemine geliyor. Açma tarifi için kritik nokta aslında burası. Yumurtadan biraz daha büyük parçalar alıyoruz hamurumuzdan. Bu parçaları uzun şerit haline getirdikten sonra aynı simitte de olduğu gibi hamur bitene kadar burma işlemi yapılır. Bunun yanında farklı şekillendirmeler yapılabilmektedir. Bildiğimiz belli başlı açma şekilleri dışında, hamura eliniz alıştığında siz de kendi şekillerinizi yaratabilirsiniz.
Hamurun tamamının şekillendirmesi bittikten sonra, yumurta sarısını bir fırça yardımı ile tek tek üzerlerine sürüyoruz. Zevkinize göre biraz da çörek otu serpebilirsiniz. Ardından bir yarım saat kadar da bu şekilde tepside bekletiyoruz açmalarımızı. Son olarak fırına vererek açma tarifi için sona gelmiş bulunuyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 25 dakika kadar pişirilerek açmalarımız hazır hale gelecektir. Afiyet olsun!
No comments:
Post a Comment